Open source prikwater – achtergrond

Ik drink heel veel water met prik. Er gaat toch wel een anderhalf literfles per dag (!) doorheen. Ik haal het voor EUR 0.39/fles in de supermarkt en sleep dus netjes het water van de supermarkt naar huis, leg het in mijn koelkast, en breng de statiegeldflessen weer naar de supermarkt.

Ik realiseer mij dat er, ergens in Duitsland, water uit de grond wordt gehaald, dat het wordt gebotteld, dat er CO2 in wordt gespoten, dat het wordt getransporteerd naar distributiecentra van de supermarkt, daarna naar de supermarkt en de rest van het transport doe ik zelf. Dit alles kost tijd, geld en belast het milieu.

En dat terwijl het hoofdingrediënt van bruisend water al naar mijn huis wordt geleverd, in de vorm van leidingwater. Dat is letterlijk bijna 1.5 liter. Er past maximaal 8 gram CO2 in een liter water (bij atmosferische druk). Het proces om van gewoon water bruisend water te maken, is erg eenvoudig. Er hoeft alleen, onder druk, CO2 in het water te worden gespoten.

Als je dat thuis zou doen, hoeft alleen de CO2 nog te worden getransporteerd. Het water komt via de waterleiding – een veel minder milieubelastende wijze van watertransport. Ik ga geen poging doen om uit te rekenen wat het milieuvoordeel zal zijn ten opzichte van het vervoeren van flessen water met CO2 , maar dat het verschil aanzienlijk is, staat voor mij buiten kijf.

Niet meer hoeven slepen met flessen water heeft natuurlijk nog een voordeel: je hoeft niet meer te slepen met flessen water! Nu neem ik dat ongemak voor lief, omdat het op dit moment de goedkoopste oplossing is. En dat laatste is, als je erover nadenkt, eigenlijk heel vreemd. Hoe kan het dat het goedkoper is om al dat water honderden kilometers te slepen?

Ik veronderstel dat het water in de supermarkt niet gesubsidieerd is. Anders gezegd, ik veronderstel dat de kosten van de productie, distributie en het transport van 1.5 liter bruisend water minder zijn dan EUR 0.39. Eventuele winst op statiegeldflessen (flessen die niet worden ingeleverd) laat ik even buiten beschouwing.

Verder wil ik veel mensen aanspreken. Idealiter koopt straks niemand meer bruisend water, maar maakt iedereen het zelf. Wat is er nodig voordat mensen overstappen? Daarvoor speelt gemak een rol en de kosten, maar ook koudwatervrees. Dit moet nog veel verder worden uitgezocht.

Maar er bestaan toch al lang systemen om thuis CO2 in leidingwater te spuiten? Jazeker, maar helaas zitten daar bedrijven achter die winstmaximaliserend te werk gaan en helaas lijken ze te hebben gekozen voor een bedrijfsmodel dat leidt tot relatief lage omzetten met hoge marges. Concreet wordt het geld verdiend aan de flessen CO2.

Nu is het altijd zo, dat als ik in mijn eentje iets verander, dat dat in the grand scheme of things geen enkel effect heeft. En misschien geldt dat zelfs wel als iederéén overstapt op zelf bruiswater maken. Maar goed, het zou een grotere stap zijn om de wereld te verbeteren dan ik tot nu toe heb gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *