Let’s bag some Munros!

Ofwel, laat ik enkele bergen in Schotland gaan beklimmen. Inmiddels begint de vakantie wat vorm te krijgen. Mag ook wel, ik vertrek morgenochtend al. Hoe het eruit moet zien? Mooie vergezichten, alleen met de natuur, uitdagende bergwandelingen, bergkammen, wildkamperen, en liefst natuurlijk goed weer.

In vergelijking met de Canadian Rockies is het makkelijker voorbereiden: inpakken is minder gedoe omdat ik niet hoef te vliegen (ik neem de auto). Ook het kamperen is eenvoudiger – eten ophangen hoeft niet, ik hoef geen bear spray of bear bangers te kopen. En, wat ook wel een beetje jammer is: ik zal veel dichter bij de bewoonde wereld zijn en dus geregeld wél telefoonbereik hebben.

Maar deze trip brengt toch ook wel enkele nieuwe uitdagingen. Waar ik het meest mee in mijn maag zit is de weersverwachting:

Woensdag 22 juli is de eerste dag dat ik ga lopen…

De mountain cabins (‘bothies’) blijken (1) dungezaaid en (2) ze zijn allemaal dicht:

‘Tuurlijk! Het zal toch eens niet.

Overigens las ik ook nog ergens dat wildkamperen ook niet is toegestaan, omdat de volgens de huidige regels alle overnachtingen vooraf gereserveerd moeten zijn (en de wilde natuur heeft geen telefoonnummer 😉 ). Goed, laat iemand mij maar ’s avonds laat van de berg afschoppen denk ik dan.

Ik dacht eraan om in twee gebieden te gaan lopen. Central (Western?) Highlands en de North-Western Highlands. Twee indicatieve kaartjes:

De paarse ster is de parkeerlocatie (Lower falls car park)
Wederom is de paarse ster de plaats om te parkeren (57.49785,-5.27457). Dit kaartje is wel erg ruw. Ik zie wel waar ik ga lopen.

Het is me nog niet gelukt om bothies te vinden die niet door Mountain Bothies Association worden gemanaged. Die zijn namelijk allemaal dicht. We zullen zien. Ik zal toch de meeste nachten in mijn tent slapen denk ik zo.

Nog even een overzichtskaartje (de route, met de auto, van het ene loopgebied naar het andere)

2 gedachten aan “Let’s bag some Munros!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *